GOSAU 2009
31.7. – 3. 8.

    Po úspěšném výletu v minulém roce jsme opět zavítali na známá místa do oblasti pod majestátný Dachstein, přechodným bydlištěm opět byl rodinný penzionek v Gosau. Paní Wallmann již nás netrpělivě očekávala a servírovala kávičku na uvítanou.
    Našim cílem opět byly známé i méně známé silničky v okolí jezer a hlavně výjezd na Postalm, tentokrát z „druhé strany“, tedy od Abtenau.
    V den příjezdu bylo ideální cyklistické počasí, tedy žádné vedro ani zima, téměř bezvětří. Nad kopci se ale válely nebezpečně vyhlížející mraky, takže jsme neriskovali výjezd do vyšších poloh, jak bylo naplánováno, ale „valili“ jsme směr Bad Ischl, kolem Wolfgang See do St. Gilgenu. Protože vše nasvědčovalo tomu, že by počasí mohlo vydržet, pokračovali jsme k Mond See, tunelem k Atter See, krásnou silnicí Weissbach „tálem“ do Bad Ischl a zpět do Gosau (tady se již ale skutečně závodilo). Na první den slušný okruh s průměrem kolem 28 km/h.
    Druhý den, dle předpovědi, nádherné počasí. Etapa začíná pěkně zhurta stoupáním na Pass Gschűtt. Z Gosau jde se sice o převýšení necelých 250 m, ale dosti strmé. Potom však dlouhý sjezd k Abtenau a začátek stoupání na Post Alm. Nádherná kvalitní silnice, nádherné výhledy na horskou skupinu Dachstein. Celkem asi 14 km  stoupání ve vedru. Nahoře příjemné osvěžení pod slunečníky při pivku (a radleru). Všichni jsme se ale shodli, že při loňském sjezdu jsme očekávali větší peklo (asi jsme na více trénovali). Pak rychlý sjezd k Wolfgang See, Bad Ischl a na závěr dlouhé stoupání do Gosau.
    Ráno opět vedro, auty se přesouváme do St. Gilgenu. Odtud směr Mond See, po cyklostezkách až do Talgau a stoupáním směr Fuschl See. Odtud míříme směr Salzburg (je neděle, krásné počasí, dosti velký provoz – ještě, že je podél hlavní silnice stezka). Prohlédneme si závodní okruh Salzburgring – v minulosti se zde konaly velké ceny F1. Odbočujeme vlevo a pak po úzkých kvalitních silničkách míříme k Hintersee. Nádhera !
Odtud zpět k Faistenau a pro mnohé nemilé překvapení: krátké, ale velmi strmé (kolem 25%) stoupání. U Fuschl See obdivujeme sídlo známé firmy Red Bull. Do St. Gilgenu již přejet jedno nevýrazné sedýlko. Nádherná etapa.
    Poslední den již jen relaxace, výjezd na Pötschen Höhe (oproti předpokladům docela těžké), sjezd do Bad Ausse, Hallstatt (zde na přání Bohouše velký řízek).

   
Účastníci zájezdu
Karel Havlík               
onza Klos               
Mini Pepa Vavřinec          
Jarda Hanuš               
Pavel Toman               
Honza Hellmich           
Míra Kowalczyk           
Matouš Vojtěch
Bohouš Jiroutek
Milan Urbanec
Zdeněk Nosek
Zuzana Vávrová
Petr Dlab
Honza Čermák
Jirka Pergler